Bebeğimin dişleri çıkıyor!

Bebeğiniz 6.ayından itibaren ilk süt dişlerini çıkarmaya başlar. Süt dişleri bebeklerin gelişiminde önemlidir. Yiyeceklerin çiğnenmesinde, konuşmada, estetik olarak güzel görünmede ve kalıcı dişlerin normal pozisyonda çıkmasında rol oynarlar.

Sağlıklı süt dişleri için neler yapmam gerekiyor?

Sağlıklı bir süt dişi dizisi için düzenli fırçalama, sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve düzenli diş hekimi kontrolü gerekmektedir.

Fırçalama süt dişleri çıktığı zamandan itibaren yumuşak ve yaşa uygun fırçalarla günde 2 kez yapılmalıdır. Fırçalamada amaç tüm beyaz mine yüzeylerinin temizlenmesidir. Fırçalama diş etinden ağız içine doğru dairesel hareketlerle yemeklerden sonra yapılmalıdır. Fırçalama da çocuğun yaşına uygun fluoridli diş macunu sadece bezelye tanesi büyüklüğünde kullanılmalıdır.  Yatmadan önce dişler mutlaka fırçalanmalıdır.

Biberon çürüğü nedir ve nasıl önlenir?

Bebeklerde özellikle gece uykuya dalarken, biberonla uzun süre süt veya meyve suyu içmek dişlerin yaygın şekilde çürümesine neden olmaktadır. Bu yaygın çürüklerin temel nedenini, dişlerin uzun süre bu sıvılarla temas halinde olması oluşturmaktadır.  Bu nedenle gece boyunca bebeğe sadece su verilmesi doğrudur.

Florür uygulaması Nedir?

Florür dişlerin güçlenmesine yardımcı olur. Yaşa uygun olarak, dişlerin güçlenmesi sağlamak için diş hekimi diş yüzeylerine klinikte çeşitli florür uygulamaları yapabilir.

Çocuğumu diş hekimine ne zaman götürmeliyim?

Çocuk kendi başına oturmaya başladıktan sonra ilk diş hekimi kontrolü yaptırılmalıdır. Çocuğunuzun ağzında herhangi bir problem olmasa bile, 6 ayda bir diş hekimine götürülmesi gerekir. 6 ayda bir yapılacak kontrol, oluşabilecek problemlerin erken tespiti bakımından önemlidir. Ayrıca bu çocuğun diş hekimine ve kullanılan aletlere alışması ve diş hekimi korkusunun oluşmamasında da rol oynar.

Kötü alışkanlıklar ne gibi sonuçlar doğurur?

Dilin dişler arasına sokulması, parmak emme ve tırnak yeme gibi kötü alışkanlıklar süt dişi dizisini bozduğu gibi sonra gelen sürekli diş dizisine de etki eder. Yüz gelişimi bozulur. Bu alışkanlıkların ortadan kaldırılmasında pedodontistler gerekirse pedagoglar ile de işbirliği yapılmalıdır.

Diş eti hastalığı çocuklarda görülür mü?

Diş eti hastalıkları çocukluk döneminde daha çok diş sürmesi sırasında, ağızdan solunum yapıldığında, dişlerin kapanış bozukluklarında, kötü alışkanlıklar nedeni ile ve herpes enfeksiyonunda görülebilmektedir. Hastalığı oluşturan etkenler ortadan kaldırılmalı ve diş hekimleri tarafından gerekli tedaviler yapılmalıdır.

Çocuğumun ağzında yeni dişler çıkıyor.

6 yaş civarı ilk kalıcı azı dişleri, en arkadaki süt dişlerinin arkasından ağız içine sürer, bu dişler çoğunlukla süt dişleri ile karıştırılır. Oysa kalıcı dişlerdir ve değişmezler. Bu dişlerin sağlığının korunması çocuğun çiğneyebilmesi, yüz ve çene kemiklerinin gelişmesinde büyük önem taşır.

Yüzey örtücü (fissür örtücü)  nedir?

Fissür örtücü denilen koruyucu maddeler süt veya sürekli azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerine diş hekimleri tarafından uygulanır. Fissür örtücü çiğneyici yüzeyleri örterek bu girintili çıkıntılı bölgelerin bakteri ve besinlerle temasını keser ve çürük oluşumunu engeller.

Diş sağlığı açısından doğru beslenme nedir?

Beslenmede özellikle öğün aralarında şeker ve çikolata gibi şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ayrıca yine ara öğünlerde şekerli meyve suyu ve sodalı içecekler kısıtlanmalıdır. Şekerli rafine gıdaların yerine, meyve gibi doğal, sulu ve lif oranı yüksek gıdalar önerilmelidir. Özellikle yemek aralarında canı çok tatlı bir şeyler istiyorsa “Diş Dostu” logosunu taşıyan ürünler tercih edilmelidir. Bu ürünler dişleri çürütmezler.

Ortodonti ne zaman gerekli olur?

Hem süt hem de sürekli dişlenme döneminde, diş dizisinde bir bozukluk olduğunda koruyucu ortodontik tedaviler gerekirse de sabit ortodontik tedaviler ile dişlerin, çene kemiklerinin doğru gelişimi, çocuğun düzgün yüz görünümü ve çiğneme yeterliliği sağlanır.

Leave a Reply